ekološki bombaž, dobra energija

Ekološki bombaž

Popolnoma naravni organski tekstilni izdelki blagovne znamke 'The Spirit of Om' so ustvarjeni in izdelani z ljubeznijo in predanostjo. Uporabljeni so le najkakovostnejši materiali, kot je ročno obran certificiran ekološki bombaž.

 

Kaj so posebnosti ekološkega bombaža?

Ekološki bombaž se ne goji na isti zemlji vse leto, temveč se izmenjuje z drugimi rastlinskimi sortami. S tem se ohranja naravna rodovitnost tal, hkrati pa se zmanjša dovzetnost bombaža za bolezni in škodljivce. Drug način zatiranja škodljivcev je hkratna setev drugih rastlin v bombažni nasad in njegovo okolico.

Ekološki bombaž se poleg tega pobira ročno, da bi se izognili kemičnim sredstvom. Najpomembnejša značilnost ekološkega bombaža je, da ne vsebuje kemičnih pesticidov, insekticidov in kemičnih gnojil. Uporaba gnoja in komposta kot naravnega gnojila je organska alternativa umetnim gnojilom, ki škodujejo zemlji in bombažu. Naravna gnojila povečujejo vsebnost humusa v tleh, ki lahko zaradi njega zadržujejo več vode in CO2.

 

Certificiran ekološki bombaž

Bombaž je lahko 'ekološki' le, če je v skladu s smernicami ekološkega kmetovanja. Enako velja za oznaki 'eko' ali kbA (kontrolirano biološka pridelava). Kmetije in proizvode s temi certifikati vsaj enkrat na leto obišče neodvisni inštitut za testiranje in preveri, ali so upoštevani predpisi in prepovedi. Ekološke kmetije morajo omogočiti dostop do svoje proizvodnje, da lahko inšpektorji dobijo natančen vpogled v proces izdelave. Med skladiščenjem in prevozom je naš tekstil ločen in ne pride v stik s drugimi materiali.

 

Prednosti pošteno pridelanega ekološkega bombaža

Kmetje ekološki bombaž prodajo po višji ceni. To jim zagotavlja lažje preživetje in izboljšuje njihov življenjski standard. Tako ekološki bombaž spodbuja socialno pravičnost.

Ekološko pridelan bombaž prepoveduje otroško delo. Poleg tega ima ekološki bombaž prednosti za celotno proizvodno verigo. Vsi udeleženci na trgu, od proizvajalcev bombaža do predilnic, tkalnic in proizvajalcev oblačil, se morajo zavezati k izpolnjevanju ekoloških standardov.

To pozitivno vpliva tudi na okolje, saj trajnostna pridelava manj onesnažuje. Ekološki izdelki so nedvomno rastoči sektor. Potrošniki pa lahko brezskrbno uživajo v ekoloških oblačilih iz naravnih vlaken, s katerimi se pošteno trguje. Ekološki bombaž je veliko kakovostnejši od konvencionalno pridelanega bombaža. Je namreč ročno obran, zato v nadaljnji obdelavi ni ostankov lupin.

Organski bombaž, iz katerega so izdelki blagovne znamke 'The Spirit of Om', ima certifikat GOTS ali ekološki certifikat. Prihaja iz Turčije (Egejsko morje) in z deževnih površin Grčije, tako da se izognemo težavnemu namakanju in dolgim, okolju škodljivim prevoznim potem.

Poleg ekoloških vidikov so njegove prednosti za potrošnika enostavno pranje, udoben je za nošenje, trpežen in absorbira veliko vlage. Je zelo prijazen do kože in nežen do celotnega organizma.

 

Foto: pexels, Teona Swift